Nieuws

Een doorstart voor uw bedrijf? Bereid u voor

do 11 jun 2020

Als door de coronacrisis uw bedrijf failliet gaat, valt dan echt het doek? Dat hoeft niet. Als u nog mogelijkheden ziet voor het bedrijf, kunt u kiezen voor een doorstart. Hoe zit dat juridisch en wat zijn de gevolgen voor uw werknemers?

Als uw bedrijf moeilijke tijden doormaakt, kunt u kiezen voor een reorganisatie. Helaas is dat niet altijd mogelijk, soms is een faillissement onvermijdelijk. Maar als uw bedrijf nog voldoende gezonde onderdelen heeft, is er misschien wel een doorstart mogelijk. De slechte delen stoot u af en met de goede delen richt u een nieuw bedrijf op.

Is een doorstart mogelijk?
Een doorstart na een faillissement is alleen mogelijk bij bv’s en nv’s. Met deze rechtsvormen gaat namelijk alleen uw bedrijf failliet, u persoonlijk niet. Heeft u een eenmanszaak, dan bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor het faillissement. U bent dan dus ook persoonlijk failliet. Een faillissement wordt niet zomaar uitgesproken. De curator kan kiezen voor voortzetting van uw bedrijf, bijvoorbeeld omdat u zelf nog inkomsten heeft. Of de curator vecht de doorstart aan omdat de schuldeisers volgens hem benadeeld worden. Ook kan de rechter oordelen dat de doorstart in wezen een reorganisatie is.

Positie werknemers
Of er een reorganisatie komt of een doorstart, maakt veel uit voor de positie van uw werknemers. Bij een reorganisatie bent u verplicht alle arbeidscontracten mee te nemen in uw nieuwe onderneming. Bij een faillissement kunnen de arbeidsovereenkomsten van uw medewerkers worden opgezegd zonder toestemming van UWV. U mag dan bij een doorstart zelf kiezen wie u in dienst neemt. Biedt u uw oude medewerkers een baan aan in het nieuwe bedrijf? Dan hebben zij in sommige gevallen specifieke rechten. Bijvoorbeeld als zij al langer dan drie jaar in vaste dienst waren of als zij in het nieuwe bedrijf dezelfde werkzaamheden gaan verrichten. Wel mag de nieuwe arbeidsovereenkomst andere arbeidsvoorwaarden bevatten.

Goede voorbereiding is cruciaal
Een gezonde doorstart vergt een gedegen voorbereiding. Uiteraard moet u onderzoeken welke onderdelen van het bedrijf winstgevend genoeg zijn om een nieuwe onderneming te beginnen. Dan pas kunt u bepalen welke bedrijfsactiviteiten u gaat ontplooien en welke mensen u in dienst gaat nemen. Ook op financieel vlak speelt er veel. Hoe financiert u de doorstart? Wat biedt u aan als arbeidvoorwaarden? En welke bedrijfsverzekeringen heeft u nodig voor uw nieuwe zaak?

Maakt u zware tijden door en overweegt u een reorganisatie of een doorstart? Wij zijn graag de adviseur met wie u kunt sparren over uw plannen. Neem contact op met ons kantoor.