Nieuws

Cybercrime kan ons maar niet boeien

di 24 sep 2019

De kans om gehackt te worden, acht u misschien maar klein. Maar waar baseert u dat oordeel op? Is uw kennis van cybercrime voldoende om de risico's in te schatten? Neem cyberveiligheid even serieus als brandveiligheid. Tref preventieve maatregelen en verzeker u goed.

Technologie zit overal in uw bedrijf. U kunt niet meer zonder. Maar apparaten die digitaal aangestuurd worden, zijn gevoelig voor cybercrime. En dat zijn er heel wat. Niet alleen uw computers of laptops, ook uw telefoons, pinautomaten, printers, beveiligingscamera's en allerlei andere elektronische apparatuur vormen een risico. Criminelen hebben daardoor talrijke mogelijkheden om hun slag te slaan. Toch hebben veel ondernemers het gevoel dat cyber niet echt een risico is. "Hoe vaak komt een cyberaanval nu voor bij een kleine onderneming zoals die van mij?", zeggen ze of: "Ik heb alles goed beveiligd." Helaas: liefst 50% van de mkb'ers in Nederland krijgt te maken met cybercrime.

Ook u bent doelwit
Cybercriminelen proberen u direct geld afhandig te maken of data te ontfutselen waarvoor zij geld kunnen krijgen. Bent ook u als kleine zzp'er of mkb'er interessant? Ja. Criminelen selecteren niet vooraf welke onderneming of consument rijk genoeg is om te grazen te nemen. Iedereen die ook maar een beetje geld heeft, is interessant Dus óók u als 'gewone' zzp'er of mkb'er. U heeft anti-virusprogramma's, dus u denkt dat het risico maar klein is? Helaas, cybercriminelen hebben meerdere methodes om bij u 'binnen' te komen.

Hoge kosten
Na een geslaagde cyberaanval kunnen de problemen voor uw bedrijf groot zijn. Zo kan het gebeuren dat uw medewerkers niet meer bij hun e-mail kunnen, dat de helpdesk onbereikbaar is, dat er geen nieuwe orders kunnen worden geplaatst enzovoort. Uw bedrijf kan daardoor stil komen te liggen. De kosten daarvan lopen hoog op. En als er sprake is van een datalek, moet er langdurig en kostbaar onderzoek gedaan worden.

Cyberveiligheid net zo belangrijk als brandveiligheid
Maak werk van cyberveiligheid. Neem iemand aan die daarin gespecialiseerd is of schakel een externe partij in. Wel is het belangrijk dat ú verantwoordelijk blijft. Zorg er daarom voor dat u zelf weet hoe cybercriminelen te werk kunnen gaan, waar voor uw bedrijf de risico's zitten en hoe een goed beveiligingssysteem er voor u uit moet zien. Dat doet u toch ook voor uw brandrisico? Waarom zou u wel rookmelders, een brandalarm installeren en blusapparatuur nemen en geen ijzersterke cyberbeveiliging? En waarom zou u wel een brandverzekering afsluiten en geen cyberverzekering?

Laat ons u adviseren over de mogelijkheden, de voorwaarden en de kosten van een cyberverzekering. Neem daarvoor contact op met ons kantoor.