Nieuws

Woonhuis-, opstal en inboedelverzekering: welke polis dekt wat?

ma 13 jan 2020

Of u nu in een huurhuis of in een koophuis woont, het is altijd verstandig om één of meerdere woonverzekeringen af te sluiten. In de praktijk blijkt echter dat het voor consumenten niet altijd duidelijk is welke verzekering welke schade dekt. Daarom zetten wij het hier voor u op een rij.

Vroeger gebruikten verzekeraars twee termen voor de woonverzekeringen: opstalverzekering en inboedelverzekering. Onder de eerste valt het huis zelf en alles wat daaraan vastgemaakt zit. Onder de tweede de huisraad en al het andere in huis dat ‘los’ staat of ligt. In principe is dat niet veranderd, er is alleen een term bijgekomen, namelijk ‘woonhuisverzekering’. Dit is niets meer dan een andere benaming voor opstalverzekering.

Opstalverzekering
Uw woning verzekert u dus met een opstalverzekering. Naast schade aan bijvoorbeeld het dak en de muren is ook glasschade gedekt. Vaak kent de verzekering een eigen risico van een paar honderd euro per gebeurtenis. Bij sommige verzekeraars hoeft u die niet te betalen de schade wordt hersteld door een herstelbedrijf waarmee de verzekeraar een contract heeft gesloten.

De wet verplicht huiseigenaren niet om een opstalverzekering af te sluiten, maar de meeste hypotheekverstrekkers doen dit wel. Woont u in een koopappartement? Dat heeft de Vereniging van Eigenaren (VvE) waarschijnlijk een collectieve opstalverzekering afgesloten.

Eigenarenbelang
Zoals gezegd valt alles dat aan het huis vastzit onder de opstalverzekering. Dus ook die (nieuwe) badkamer of keuken, uw zonnepanelen en een parketvloer die is verlijmd. Maar hoe verzekert u die als u in een koopappartement of een huurhuis woont? Speciaal daarvoor hebben verzekeraars het zogenoemde eigenarenbelang in het leven geroepen. Dit is een extra dekking op de inboedelverzekering waarmee u zaken verzekert die vastzitten aan uw huis.

Inboedelverzekering
Uw huisraad is gedekt onder uw inboedelverzekering. Soms kent de polis een maximaal verzekerd bedrag, maar vaak is het risico van onderverzekering afgedekt. Waar u wel rekening mee moet houden, is dat verzekeraars zogenoemde afschrijvingstabellen gebruiken om de waarde van uw spullen te bepalen. In de praktijk betekent dit dat veel van de inboedel na verloop van tijd niet meer tegen nieuwwaarde is verzekerd.

Maximale bedragen
Daarnaast kennen inboedelverzekeringen maximale bedragen voor dure spullen, zoals bijvoorbeeld computers, audiovisuele apparatuur, kunst, verzamelingen en instrumenten. Controleer dit dus goed en sluit eventueel een kostbaarhedenverzekering af voor dergelijke bezittingen.

Meer informatie
Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel of wilt u weten of uw woonverzekeringen nog wel op orde zijn? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen u graag verder.