Nieuws

ORV vaak onbetaalbaar voor ex-patiënten

di 8 okt 2019

Mensen die genezen zijn van kanker en een overlijdensrisicoverzekering (ORV) willen afsluiten, komen vaak van een koude kermis thuis. In het gunstigste geval betalen zij een torenhoge premie, in de slechtste situatie kunnen zij zich niet verzekeren.

Dat kan grote gevolgen hebben. Zo kunnen geldverstrekkers een ORV verplicht stellen bij een hypotheek. Daarom eist de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) nu dat mensen die genezen zijn verklaard net zo behandeld worden als mensen die geen kanker hebben gehad.

Desnoods nieuwe wet
Veel leden van de Tweede Kamer zijn het daarmee eens. Ook minister Hoekstra van Financiën schaarde zich achter het standpunt. Als verzekeraars dit probleem niet zelf aanpakken, overweegt hij een wet te maken die ze dwingt dit alsnog te doen. Daarbij kijkt hij ook naar andere ziekten en andere verzekeringen, heeft hij gezegd.

België en Frankrijk
Nederland loopt in dit verband behoorlijk achter op België en Frankrijk. Daar is het 'recht om vergeten te worden' voor genezen patiënten al langer bij wet geregeld. Daardoor zijn verzekeraars verplicht om de premie te berekenen volgens de normale criteria.

Verzekeraars onderzoeken mogelijkheden
Inmiddels heeft koepelorganisatie Verbond van Verzekeraars beloofd te onderzoeken of en hoe het 'schone-lei-beleid' ook in Nederland kan worden ingevoerd. Zij doen dit in samenwerking met de minister, die blij is dat de verzekeraars hun rol in deze discussie actief oppakken.

Vragen over verzekeringen
Heeft u naar aanleiding van dit bericht een vraag over een lopende of nieuwe ORV of over een andere levensverzekering? Wij beantwoorden hem graag voor u. Neem dus gerust contact met ons op.